Fizioterapie

FIZIOTERAPIA

postimage

 

ELECTROTERAPIA este pilonul central al fizioterapiei. În funcţie de tipul de curent utilizat şi de parametrii folosiţi, principalele indicaţii ale electroterapiei sunt:

– diminuarea durerii;

– stimularea circulaţiei şi a troficităţii;

– stimularea neuronală;

– stimularea musculară;

– relaxarea musculară;

– ionoforeza.

Aparatele utilizate în electroterapie pot genera diferite forme şi tipuri de curenţi cu impulsuri de joasă şi medie frecvenţă, alături de curentul continuu precum şi nenumăratele posibilităţi de combinare ale acestora, utile în afecţiunile neurologice şi reumatismale.

Curentul galvanic se utilizează în: stări posttraumatice pentru efectul antialgic decontracturant, resorbtiv, decongestiv, vasomotor dar  poate fi recomandat şi în inflamaţii articulare, afecţiuni neurologice, tulburări circulatorii.

Un alt tip de curent de joasă frecvenţă este TRABERT –  un curent dreptunghiular care are parametri constanţi şi care realizează 2 efecte terapeutice fundamentale – efect analgezic şi efect hiperemiant – creşte foarte mult vascularizaţia în zona de aplicaţie.

Tot din categoria curenţilor de joasă frecvenţă fac parte şi curenţii exponenţiali cu rol excitomotor, stimulând contracţia musculaturii netede, folosiţi în anomaliile postoperatorii ale vezicii urinare; constipaţii cronice etc.

TENS-ul (stimulare nervoasă electrică transcutanată) reprezintă un curent de joasă frecvenţă  cu impulsuri dreptunghiulare care realizează o bună electroanalgezie.

Curentul de medie frecvenţă aparţine intervalului 1.000–100.000 Hz având efecte multiple dintre care cel mai important este efectul excitomotor de profunzime .

În cazul curenţilor AMF (curent de medie frecvenţă modulat în amplitudine) şi al curenţilor de medie frecvenţă pentru stimularea musculară aplicaţile pe pacient se fac folosind 2 electrozi.

Curentul interferenţial (IF) are o eficienţa terapeutică excelentă datorită penetrarii mai profunde a ţesuturilor şi tolerabilităţii foarte bune de către pacient. Aplicaţiile se pot face cu 2 sau 4 electrozi ceea ce asigură o mai amplă acoperire a zonei tratate precum şi o mai bună penetrabilitate în profunzime.

Şi nu în ultimul rând, curenţii de înaltă frecvenţă (peste 100.000Hz.) se folosesc sub forma terapiei cu ultrasunete. Emisia poate fi continuă sau cu impulsuri cu diferite cicluri de funcţionare. Terapia cu ultrasunet, datorită efectelor sale complexe, este considerată o terapie mecano-termică care produce un micromasaj la nivelul tesuturilor, asigurând o penetrare în profunzime a substanţelor antiinflamatoare sub formă de gel prin fenomenul de ultrasonoforeză, în funcţie de doză putând produce şi o încălzire a ţesuturilor tratate cu efect decontracturant şi de stimulare a circulaţiei sanguine.

În funcţie de parametrii folosiţi, efectele ultrasunetului sunt: hiperemizare, accelerarea funcţiilor metabolice, creşterea capacităţii de tensionare a structurilor ţesutului conjunctiv, calmarea durerii, relaxare musculară, accelerarea procesului de vindecare celulară, stimularea formării calusului în focarele de fractură şi scuratrea semnificativă a timpului de vindecare a acestora.

 

postimage

LASER-terapia  este folosită sub forma laser dermic terapeutic de mică putere, cu sondă tip „duş” cu 7 diode de 5 W fiecare, acesta fiind superior altor tipuri de laser datorită adâncimii de penetrare mai bune, efectelor biostimulante, suprafeţei mai mari pe care se poate aplica tratamentul şi a uşurinţei de manipulare. Clasificarea laser-terapiei drept o formă de terapie prin lumini se bazează pe efectele sale fotobiologice variate şi complexe. Aceste efecte pot fi rezumate astfel: îmbunătăţirea echilibrului energetic celular, efect antiedematos, de îmbunătăţire a microcirculaţiei, efect de refacere a celulelor precum şi antialgic.

Printre indicaţiile terapiei cu laser cele mai importante sunt: diminuarea durerilor acute si cronice, accelerarea vindecarii plăgilor cu favorizarea apariţiei cicatricelor elastice, acelerarea formării şi depunerii calusului în focarele de fractură, regenerarea mai rapidă a nervilor secţionaţi. Tratamentul cu laser s-a dovedit a avea rezultate foarte bune în afecţiuni posttraumatice (ex. status post plastie ligamentară) şi afecţiuni reumatice.

 

postimage

BĂILE GALVANICE combină acţiunea curentului continuu şi neofaradic cu efectul termic al apei. În funcţie de patologia tratată aplicaţiile pot fi 2 sau 4 celulere, corespunzând membrelor superioare şi / sau inferioare.

Băile galvanice sunt folosite în fizioterapie în principal pentru terapia durerii de origine nervoasă sau musculară, în insuficienţa venoasă cronică, atrofii musculare după imobilizări prelungite.

 

postimage

PARAFINA – are capacitatea de a dezvolta un efect termopexic – la încălzire, preia o cantitate foarte mare de căldură pe care ulterior o eliberează gradat într-un interval mai mare de timp, cedând căldura pe teritoriul aplicat, având un efect vasodilatator chiar şi în straturile profunde, dar şi de excitaţie a termoreceptorilor determinând o reacţie hiperemiantă la nivel tegumentar.